"Oulun koulussa" saimme aamusta asiantuntijakeskustelijan, kun ammattiope Mika oli tentattavana. Hänen kanssa jaettiin erilaisia opiskelijakokemuksia mm. itsearvioinnista ja osaamisen tunnistamisesta. Koen itse siltä osin tässä vaiheessa oman oppimistilanteeni olevan sellainen, että tiedän mitä pitäisi tehdä. Yritän nähdä kokonaisuutta, mutta olen itselleni myös armollinen sillä lailla, että vaikka tekemistä on paljon en voi tehdä kuin yhden asian kerrallaan.. Eli pyrin tekemään aina yhtäasiaa kerrallaan, vaikka tekisi mieli häslätä kaikkia yhtäaikaa. Jos jostakin kohtaa paukut loppuu, siirryn toiseen kohtaan ja teen sitä. Ja palaan taas tekemään, täydentämään jotain toiseen kohti.
Tehtäväni on siis koota palapeliä. Palapelin pohjakuvana on Ammatillinen erityisopettaja. Tärkeää on nyt kuitenkin varata asialle aikaa ja sitoutua palapelin tekoon. Tätä palapeliä ei laiteta kuitenkaan nyt vuosiksi kaapin päälle odottamaan seuraavaa inspistä. Vaikka saan tämän palapelin joskus valmiiksi, ei asia ole siinä. Valmiina ammatillisena erityisopettajana eteeni tulee taas toisenlainen palapeli, jonka tekemistä jatkan.. aina vaan uudelleen.
Ryhmässämme vieraili myös koulupoliisi. Hän kertoi hyvää ajankohtaista asiaa lasten ja nuorten koulumaailmasta. Tärkeitä asioita tuli mm. nykypäivän some-maailman kiemuroista. Whatsup-ryhmän ikäraja olisi -16, Facebookin -13, Ask.fm -13 ja Instagramin - 13 v. Sehän se on, kun nuoret usein valehtelee tietonsa nuihin ryhmiin liittyessään että pääsee osallistumaan vähän nuorempanakin. Korostan vanhempien vastuuta. Mikäli lapsi jossakin ryhmässä on - on vanhemman hyvä olla siitä tietoinen ja välillä pyytää lastaan vähän näyttämään, mitä niissä on meneillään. Erilaiset konfliktit ovat kouluissa myös lisääntyneet. Väkivaltaisia tilanteita tai tappeluita ei oikeastaan omassa opetustyössä ole vastaan tullut, mutta tiedostan vahvasti että kaikkea tapahtuu nykyään kaikkialla. Agressiivista käyttäytymistä olen kyllä muussa työssäni asiakkaiden puolelta nähnyt. Ja ne tilanteet ovat aina ikäviä ja raskaita - kaikkien kannalta.
Opettajina meillä on velvollisuus puuttua kaikenlaisiin epäkohtiin, myös silloin vaikka ei ehkä itse olisi "valmis/halukas" puuttumaan. Suoritin vasta harrastuksiini liittyen järjestyksenvalvojakortin. Sain siellä kokemuksia ja opetusta sellaisiin asioihin, joista en katso olevan haittaa myöskään opetustyössä. Mm. muistuttaminen sovituista asioista tietyissä paikoissa (lait, asetukset), välienselvittelyn purkaminen, "änkyrän asiakkaan" kanssa yhteisymmärrykseen pääseminen, provosoitumatta (vaikka siihen haastetaan), jne. Tämmöstä oppia saatuaan sitä alkaa miettiä entistä enemmän omaa käyttäytymistään. Voimankäyttöharjoituksiakin koulutuksessa oli (toki niistä olen oppia saanut jo sote-puolella työskennellessänikin), mutta kyllähän ne ovat aina niitä vihoviimeisiä ja ääritilanteita varten. Niitä käytetään silloin kun suojellaan toisia tai itseä. Koen kuitenkin aina hyvänä sen, että minulla on "avaimia" kaikenlaisiin tilanteisiin. Tilanteet tulevat usein äkkiä ja arvaamatta vastaan. Olen saanut itseluottamusta siihen, että osaan niissä tilanteissa sitten toimia ja tehdä. Puheella pärjää kyllä varsin pitkälle. Vaatii kuitenkin herkkyyttä toimia tilanteissa niiden vaatimalla tavalla.
Ruokailun jälkeen seurattiin ryhmän oppilaiden osaamisen osoittamisia. Opiskelijahuollosta Luovissa esittelivät ko. organisaatiossa työskentelevät Hannele, Pentti, Seija ja Tarja. Työhyvinvointityöryhmän toiminnasta Oulun ammattikorkeakoulussa esittelivät Heli ja Susanna. Tiina S, Saara ja Niina keroivat erilaisista Miellekartta-verkostoista. Tunnistimme ryhmänä esittäjien osaamisen. He täydentävät vielä osaamistaan jonkinverran, jotta kokonaisuudesta tulee kattavampi. Iisimobile-hankketta Anne ja Juha esittelevät suunnitelmista poiketen seuraavalla kerralla, koska aikaa vierähti toisissa esityksissä.
30.9 ja VALMA
Itse en osallistunut 30.9 verkostopäivälle, jossa opiskelu olisi tapahtunut yhdessä opinto-ohjaajaopiskelijoiden kanssa. Päivien annista kuulen varmaan seuraavan kerran ryhmäläisiäni tavatessa. Osallistuin itse ko. päivänä oppialaitoksellani vierailleen OKM:n Opetusneuvoksen vierailuun. Opetan oppilaitoksellani toista Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen ryhmää. Ko. koulutus on osa tulevaa VALMA-uudistusta. Tästä linkistä löytyy lyhyt kooste tulevasta muutoksesta: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/artikkelit/tutke/liitteet2/VALMAsaadosmuutokset160114.pdf Eri tutkintokoulutuksia yhdistetään 1.8.2015. Tuleva uudistus tarkoittaa oppilaitoksessani sitä, että Valma 1 (Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavat koulutus) sisältää jatkossa kotitalousopetuksen ja vammaisten valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen (ent.VAKU I) ja Valma 2 (Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus) sisältää jatkossa vammaisten valmentavan ja kuntouttavan koulutuksen (ent. VAKU II).
Opetushallitus pyysi näistä tulevista koulutusmuutoksista lausuntoja 30.9.2014 mennessä.
http://www.oph.fi/download/159932_Lp_VALMA_77_421_2014.pdf
Oheisesta dokumentista löytyy uudet ehdotetut koulutusten sisällöt. Omassa linjakokouksessamme käsittelimme ja laadimme aiemmin pienimuotoisen kommentoinnin ko. asiakirjaan. Itse pidän ko. suunnitelmaa hyvänä ja se ei omassa opetusryhmässäni sisällöltään tulisikaan kovasti muuttumaan. Opettajacollega havaitsi kuitenkin ettei em. opinnoissa tulisi enää olemaan esim. vieraan kielen opintoja, mitä pidämme huonona. Minunkin opetusryhmässäni englanninkielen opiskelu on ollut monelle erityistä tukea tarvitsevallekin oppilalle hyvin mieluinen oppitunti. Toki tuossa uudessa opetuksen suunnitelmassa "Valinnaisissa opetuksen sisällöissä" ko. oppiainetta voisi tietenkin tarjota.
Opetusneuvos vierailee nyt syksyn aikana kaikissa ammattiopistoissa joissa järjestetään erityisopetusta erityisluvilla. Oppilaitoksellani järjestetään lukuisa joukko erilaista ammatillista opetusta :
Luonnonvara- ja ympäristöala
Matkailu‐, ravitsemis‐ ja talousala
Tekniikan ja liikenteen ala
Näiden lisäksi oppilaitoksellani järjestetään erityisluvalla seuraavaa koulutusta:
Valmentava ja kuntouttava
Muiden oppilaitoksemme ammatillista perustutkintoa suorittavien (nuoret ja aikuiset) joukossa opiskelee joukko (kolme ryhmää, 24 opiskelijapaikkaa) erityisnuoria. Meidän nuoret käyttävät samoja tiloja, ruokailevat samoissa ruokasaleissa, opiskelevat osin samojen opettajien tunneilla ja työskentelevät samoilla "verstailla" (puu-, metalli- ja autohallit, keittiöt, yms) ja osa asuu samoissa asuntoloissakin. Lisäksi heidän opettajinaan ja ryhmänohjaajinaan työskentelee erityisopettajia ja apuna on koulunkäynninohjaajia. Näin on ollut jo kymmenen vuotta.
Opetusneuvoksen vierailulla esittelin ryhmäni opiskelijoiden koulupäivän arkea. Lisäksi hän vieraili muidenkin ryhmien tunneilla. Jäämme nyt odottelemaan uusia linjauksia. VALMA-uudistuksen myötä kaikkien erityisoppilaitosten on haettava opetuslupia taas uudelleen. Nähtäväksi jää tullaanko uudistusta kohdentamaan samalla eri oppilaitoksiin. Ehkä tammikuussa 2015 asia on jo meidän osalta ratkennut..
Siitä huolimatta
Elän vahvasti kuitenkin tätä päivää. Pätevöidyn nyt ammatilliseksi erityisopettajaksi ja työskentelen opetusryhmässäni niinkauan kuin kuntayhtymä haluaa. Tykkään työstäni ja jos se loppuu - alkaa sitten jotain uutta. Joko opetuspuolella tai sotepuolella.
Nyt kuitenkin opinnot ovat kesken. Päivitin alustalleni CV:n alle tietoja omasta opiskelu- ja työhistoriastani. Käytän sitä itsekin hyödyksi kun "puran" osaamistani eri osioihin. Työstän siis puhtaaksi edelleen tuota HOPSiani ja oman osaamiseni arviointia. Jaoin osaamisalueet neljälle eri sivulehdelle opintojen toteutumissuunnitelman mukaisesti. Uskon näin luettavuuden paranevan ja samalla on helpompi hahmottaa itsekin alueen kokonaisuutta. Lisäsin joitakin muistamiani linkkejä "Linkit"- sivuille samalla kuin muutin sitäkin hieman lukijaystävällisempään muotoon. En varannut vielä henkilökohtaista ohjausaikaa, koska oma koontini on mielestäni vielä niin levällään. Haluan saada tätä valmiimmaksi. Tiedän itsekin tässä vaiheessa että paljon on vielä tekemistä. Ohjaustarve on minulla hieman myöhemmin.
Ehdotin vastuuopettajillemme oman osaamiseni näytöksi seuraavalle kerralle erityisopetuksen taustan esittelemistä. Kävimme siitä pienimuotoisen keskustelun ja sain vihreää valoa sen toteuttamiseen. Saaduilla vinkeillä alan nyt työstämään ko. esitystä. Ajatuksena on kerätä ensin pohjatietoa (välilehti Ammatillisen erityisopetuksen taustaa), muokata sitä, muuttaa se Prezi-pohjalle ja laatia ryhmää aktivoivaa tekemistä aiheen ympärille. Samalla tuon esille myös oman työhistoriani tiimoilta jotain kokemustietoa mm.vammaisuudesta ja alan muutoksista vuosikymmenten varrelta.
Syntyyköhän sitä
Kirjoitin otsikoksi "Ja sitähän syntyy". Ajattelin silloin että kyllä nyt syntyy juttua. Tänäpäivänä ei oikein siltä nyt ihan tunnukkaan. No, se tarkottaa että sitähän syntyy - vaikka sitten väkisin. Luvattu mikä luvattu! Onneksi on vielä muutama päivä aikaa. Ei muuta ku hihat taas ylös.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti