Osaamisen osoittaminen
Opintojamme ohjaa oma osaamisemme - osaamisperustaisuus. Opintotavoitteissamme on määritelty, että "Osaamisperustaisuuden käsite tarkoittaa koko koulutusorganisaation ja
opetussuunnitelman läpäisevää ajattelua ja toimintatapaa. Käsite
sisältää opetussuunnitelman henkilökohtaistamisen.
Osaamisperustaisuuteen liittyy erottamattomasti sekä opiskelijan että
opettajan ajattelu- ja toimintatapa, jonka tavoitteena on osaamisen
kehittäminen. Tarkastelun keskiössä on osaaminen". Opintomme koostuvat näistä omista osaamisalueistamme ja niistä puutteista (oppimisvaje).
Tein oman osaamisen osoittamistyöni erityisopetuksen taustasta. Sen työni löydät alustaltani omalta alalehdeltä : Ammatillisen erityisopetuksen taustaa.
Osaanko minä
Oman osaamisen osoittaminen ja siihen liittyvä muille näytettävä "tuotos" on kokonaisvaltainen prosessi. Omaa osaamista osoittaessaan alkutyöhön liittyy eräänlainen palapelityö. Mietit mitä sinun tulisi esittää (tavoitteet), mitä sinä asiasta jo tiedät (oma osaaminen), miten osaamisesi haluat esittää, kuinka paljon ehdit annetussa ajassa esittää, onko esittämäsi asia siinä muodossa että erilaisista ympäristöistä/aloilta tulevat henkilöt saavat siihen kosketuspintaa (osaamisen tunnistaminen), jne. Sinulle muodostuu tässä pohdintatyössä tietynlainen näkemys kokonaisuudesta, jota kohti lähdet etenemään. Työtä laatiessasi työ usein muuttuu aika radikaalistikin. Kootessasi työtä teet valintoja, jotka mielestäsi tekevät työstäsi selkeämmän ja loogisemman. Jossakin vaiheessa työ alkaa etenemään ja palapelin osat löytävät paikkansa alustalla. Olet mielestäsi valmis luovuttamaan työn eteenpäin. Aina jää tunne, että vielä voisi eri kohtia hioa, muuttaa ja painottaa. Piste on kuitenkin johonkin kohtaa laitettava ja työ luovutettava.
Valitsin aiheeni siksi, koska koen tietäväni asiasta paljon. Olen jo lähes kolmenkymmenen vuoden työhistoriassani työskennellyt pääosinn kehitysvammahuollossa. Ollut aina jollakinlailla työni kautta kytköksissä kehitysvammaisiin. Työn kautta olen välillisesti elänyt suomalaista erityisopetuksen historiaa. Samalla halusin tuoda esille myös kehitysvammahuollon historiaa, koska usealla ei siihen ryhmässämme ole aiempaa kosketuspintaa. Valintaan vaikutti se, että koen osaavani asian. Alkuvaikeuksina oli minullakin se, että mihin rajaan työni. En tahtonut nähdä alkuun työn kokonaisuutta. Päämäärättömästi keräsin alkuun erilaista asiaan liittyvää materiaalia ja kirjoitin sitä muistiin. Jossakin vaiheessa löysin mielestäni työlleni linjan, mitä etenen. Työn materiaalia karsin niin, että pystyin siihen yhdistämään oma käytännön kokemustani.
Jännittääkö vai ei
En ole lapsuudessa ja nuoruudessa ollut mikään innokas esilläolija. Olen aina punastunut helposti, joka ohjasi minua sivusta seuraajaksi. Sosiaalisena ihmisenä kommentointihalu on iän mukaan lisääntynyt. Myös työelämän ja harrastusten kautta itsevarmuus on lisääntynyt ja uskallan ihan hyvin nykyisin heittäytyä tilanteeseen kuin tilanteeseen. En pidä näyttelemisestä, mutta esilläoloa en pelkää. Jokaiseen hetkeen kuuluu toki pieni jännityksen kihelmöinti. Sen koen nykyisin olevan hyvä tunne, joka auttaa kirkastamaan ajatuksia ennen esitystä.
Kun pidän jotakin ennakkoon suunniteltua puhetta tai esitelmää valmistaudun siihen hyvin. Mietin etukäteen missä järjestyksessä ja miten asiani esitän. Usein minulla on apuna esityksessä paperikooste, mihin olen laittanut itselleni ylös esitystäni auttavia kommentteja. Olen mielessäni käynyt esitykseni läpi useaan kertaan. Useinkaan en itse esityksessä enää tarvitse sitä ns. apulappua (vaikka en sitä ulkoakaan ole opetellut), vaan annan tilanteen viedä mukanaan. Keksin kyllä jotakin sanottavaa. Ennakkoon valmistautumisella saan itselleni tarvittavan itseluottamuksen. Vaikka sisäisesti jännitys voi olla aika rajukin, ei sitä välttämättä ulkopuoliset huomaa. Tähän olen päässyt kokemuksen kautta. Ennakkoon tekemäni työmäärä on vielä suuri, jota pyrin vähentämään. Tiedän, että asioita voi tehdä vielä helpomminkin, mutta tarvin tämän oman tieni. Tämä jalostuu ja on jo tähän saakka jalostunut.
Esitykseni pyrin tekemään selkeäksi ja käytän visuaalisia asioita esityksen tukena. Itselleni on tärkeää, että esityksissä on luovuutta eikä paljoa sanoja. Usein käytän töissäni (kohderyhmä huomoioiden) tukena erilaisia aforismeja, ajatelmia. Itse haluan herättää ihmisiä ajattelemaan asioita omasta näkökulmastaan. Aforismikin aukeaa jokaiselle lukijalleen erilailla. Koen ne esitystä keventäviksi osiksi.
Kohti oman osaamisen osoittamista
Ensimmäinen oman osaamisen osoittamisen työ on tehty ja esitetty. Omaan työskentelyyni olen ihan tyytyväinen. Joitakin asioitahan sitä voisi jälkeenpäin tehdä toisin, mutta eteenpäin kantavaa on se, kun kuulee että on osannut kuitenkin toisten oppilaidenkin mielestä valita työhönsä kiinnostavia asioita. Osannut aukaista erilaista näkökulmaa. Nyt olisi jatkettava eteenpäin. Osaamista jo on ja se tulisi näyttää osana näitä opintoja. Toisaalta tulisi näyttää myös sitä osaamattomuuden aluettakin ja kuinka sitä vajetta sitten näiden opintojen aikana kuron ja täydennän. Olen suorittanut näiden opintojen aikana myös toisaalla mm. ryhmänohjaajaopintoja, jotka nivoutan näihin opintoihin myöhemmässä vaiheessa. Tekemätöntä työtä riittää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti